Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szolgáltatásainak térképe

Napjainkban a nagyvárosi, városi társadalom élete teljesen felgyorsult, annyi inger ér minket nap, mint nap, amennyi dédszüleinket évek alatt sem. Mindent akarunk és azonnal.

Szakdolgozatom írásakor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szolgáltatásait is vizsgáltam.  Ezek, ahogy kell, megtalálhatóak a könyvtár honlapján, szépen tematikusan felsorolva és a Használati szabályzatban is megtalálható néhány, megadva ott, hogy mely könyvtárakban érhető el:

 • lejátszó eszközök kölcsönzése
 • könyvtárközi kölcsönzés
 • másolás
 • dokumentumokat házhoz szállító tagkönyvtárak listája
 • WiFi szolgáltatással rendelkező könyvtárak (nincs minden FSZEK könyvtárban WiFi!!!)
 • Fénymásolóval rendelkező könyvtárak

Azt (még) nem ellenőriztem, hogy a honlapon található lista megegyezik-e az itt található felsorolással.

Rengeteg szolgáltatás viszont egyáltalán nincs megemlítve a Használati szabályzatban (Hangoskönyv-kölcsönzés, kerekesszékkel megközelíthető könyvtárak, öregbetűs könyveket tartalmazó könyvtárak, stb.).
“Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szolgáltatásainak térképe” bővebben

Magyar mozgókönyvtár történelem

 1. Három korszakra bontható a hazai mozgókönyvtári történet:
  Egy rövid időszak a II. világháború után, mikor több fiókkönyvtár is megsemmisült, melyeket mobil könyvtárakkal, villamosokkal pótoltak.
 2. Az 1970-1980-as évek, Budapesten kívül több településen (Érd, Cegléd, Pécs) is buszok segítségével oldották meg az olvasnivalók eljuttatását a környező településekre.
 3. 2004 utáni időszak, a KSZR lehetőségeit kihasználva indultak el a buszok, először az Edelényi és Encsi kistérségben, majd 2010-ben Pécsen.
  “Magyar mozgókönyvtár történelem” bővebben