Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szolgáltatásainak térképe

Napjainkban a nagyvárosi, városi társadalom élete teljesen felgyorsult, annyi inger ér minket nap, mint nap, amennyi dédszüleinket évek alatt sem. Mindent akarunk és azonnal.

Szakdolgozatom írásakor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szolgáltatásait is vizsgáltam.  Ezek, ahogy kell, megtalálhatóak a könyvtár honlapján, szépen tematikusan felsorolva és a Használati szabályzatban is megtalálható néhány, megadva ott, hogy mely könyvtárakban érhető el:

  • lejátszó eszközök kölcsönzése
  • könyvtárközi kölcsönzés
  • másolás
  • dokumentumokat házhoz szállító tagkönyvtárak listája
  • WiFi szolgáltatással rendelkező könyvtárak (nincs minden FSZEK könyvtárban WiFi!!!)
  • Fénymásolóval rendelkező könyvtárak

Azt (még) nem ellenőriztem, hogy a honlapon található lista megegyezik-e az itt található felsorolással.

Rengeteg szolgáltatás viszont egyáltalán nincs megemlítve a Használati szabályzatban (Hangoskönyv-kölcsönzés, kerekesszékkel megközelíthető könyvtárak, öregbetűs könyveket tartalmazó könyvtárak, stb.).

Ezek után ténylegesen muszáj volt a honlapon található információkra támaszkodnom, mikor elkészítettem a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szolgáltatásait tartalmazó interaktív térképemet. Nem található meg rajta minden, lehetne pontosítani a könyvtárak neveit, elérhetőségeit, plusz információkkal ellátni a pontokat. A címek alapján lettek a pontok bejelölve, ahol láttam már meglévő könyvtár pontot, ott azt jelöltem be.

Ez egy szubjektív válogatás, olyan szolgáltatások találhatóak meg rajta ami valami miatt fontos lehet a mozgásukban és vagy a látásukban (jogos a kérdés, hogyan tudja a látássérült használni, nem tudom, ez már egy következő projekt lehetne) korlátozottaknak, akik szeretnék igénybe venni valamely könyvtárat, de még nem jártak ott és nem tudják, hogy egyáltalán be tudnak-e menni az ajtón.

Egy külön oldalon található a térkép, de most ebbe a bejegyzésbe is beillesztem.